Konkurs kulinarny „Smak Chleba 2024” dla KGW, piekarzy i obiektów gastronomicznych
W imieniu organizatora - Instytutu Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego z siedzibą w Skrzynkach - serdecznie zapraszamy do udziału w regionalnym konkursie kulinarnym pod nazwą „Smak Chleba 2024”. Jest on skierowany do kół gospodyń wiejskich, cukierni, piekarni, gospodarstw agroturystycznych, restauracji i innych obiektów gastronomicznych oraz uczniów szkół gastronomicznych z Wielkopolski.
Przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych tradycyjnych wypieków w kategoriach: pieczywo żytnie, pieczywo pszenne oraz pieczywo inne i mieszane. Zgłosić można też wypieki wykorzystując przy ich przygotowaniu zapomniany surowiec czy dodatek. Mogą one wówczas otrzymać w każdej kategorii nagrodę specjalną „Z przeszłości dla przyszłości”.
Zgłoszenia konkursowe należy przesłać mailowo wraz z recepturą na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do poniedziałku, 12 sierpnia. Tymczasem oryginał dokumentu wraz z wypiekami należy dostarczyć w czwartek, 15 sierpnia do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Ocena wypieków zgłoszonych do konkursu oraz ogłoszenie wyników odbędzie się tego samego dnia podczas wydarzenia pod nazwą „Żniwa w Szreniawie, przeszłość – przyszłości”.
Na laureatów czekają nagrody finansowe w każdej z trzech kategorii: Grand Prix: 500 zł, I miejsce: 250 zł, II miejsce: 150 zł oraz III miejsce: 100 zł.
Szczegółowe informacje, w tym regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy, dostępne są na stronie internetowej Instytutu Skrzynki pod adresem: https://instytutskrzynki.pl/zapowiedz/regionalny-konkurs-kulinarny-smak-chleba-2024-dla-kgw-piekarzy-i-gospodarstw-agroturystycznych-z-wielkopolski/.
Biorące udział w konkursie chlebki z naszej Gminy, miałyby również swoją kulinarną promocję podczas Dożynek Gminnych, które w tym roku zaplanowane zostały na niedzielę, 25 sierpnia w Mchach.
Fot. Instytut Skrzynki